V dvoulitrovém hrnci rozehřejte lžíci másla. Lehce na něm osmažte polovinu kořenové zeleniny. Přilijte asi litr vody, sůl, mlíčí nebo jikry, přiveďte k varu, stáhněte oheň a nechte probublávat zhruba hodinu. V druhém hrnci vařte asi 40 minut kapří hlavu, cibuli a trochu petržele. Pak vývar z hlavy přes cedník vlijte do vývaru z rybích vnitřností, maso z hlavy oberte a zatím nechte stranou. Na zbytku másla osmažte zbylou kořenovou zeleninu, květák, poprašte moukou a za stálého míchání vlijte smetanu a přecezený dvojí vývar. Vložte obrané rybí maso a vroucí vodou přelitý hrášek, následně ochlazený ledovou vodou. Přiveďte k varu, stáhněte oheň a asi čtvrt hodiny povařte. Podávejte s kostičkami na másle osmaženého pečiva.