Kořenovou (případně i jinou zeleninu - mrkev, petržel, celer, pórek atd.) si očistíme a nakrájíme na způsob julienne (drobné nudličky cca velikosti sirky). Na másle ji chvilku restujeme do krásně zlatava a voňava. Pak přidáme krupici a opět chvíli restujeme. Mezitím si dáme hřát připravený vývar. Polévka je to slavnostní, tak pokud možno vývar domácí. Do hrnečku si klepneme vajíčko, rozkvedláme vidličkou a hrneček doplníme teplým vývarem, vajíčko v něm důkladně rozmícháme, aby nevznikly velké kusy a žmolky. Pak vlijeme k zelenině s krupicí a za stálého míchání dolijeme zbytek horkého vývaru. Můžeme podle potřeby dochutit (pokud možno pouze solí, případně pepřem) Ozdobíme zelenou petrželkou nebo pažitkou. Moje babička ji dělávala na Boží Hod Vánoční jako slavnostní polévku, která má zajistit dostatek peněz pro celou rodinu :-) (tolik jako zrnek krupice) :-)