Slepici umyji a rozdělím na čtvrtky(použiji i břišní sádélko). Ponořím do studené vody, přidám asi7-10kuliček pepře a mírně osolím. Vařím bez zeleniny na mírném ohni cca 2 hod.Polévka nesmí klokotat,jenom jemně probublávat(táhnou se).V papiňáku zkrátíme vaření na půl hodiny. Počas vaření si očistím zeleninu. Uvařenou slepici vyjmu a vývar přecedím přes husté sýto. Opět dám na sporák a přidám nití svázané 2-3 snítky celerové, nebo petrželové natě. Vložím mrkev. Jestli je dlouhá, rozpůlím ji a přidám i na větší kusy nakrájenou kedluben(6 kousků). Vařím asi 15min a přidám petržel a stejně jako kedluben nakrájený celer.Po 10-ti min.přidám kapustu a cibuli nakrojenou do kříže. Opět po 10-ti min. přidám česnek a na proužky nakrájenou zelenou papriku.Nakonec vyndám nať,přidám obrané slepičí maso bez kůže(pokud ji nepoužiji na "Slepici na paprice"),dosolím,opepřím,dám trochu vegety a špetku papriky. Podávám se zvlášť uvařenými vlasovými,domácími nudlemi(kvalitní vaječné už jsou k dostání všude)Můžu použít- zvlášť pro děti- i hvězdičky, nebo písmenka. Nudle vkládám až na talíř a zaliji polévkou s zeleninou v CELKU! Posypu tenkolistou petrželovou natí. Tato polévka se vaří v Maďarsku a Slovensku a zelenina je v celku proto,že vypadá jinak jako zeleninová,nebo jiná polévka s kořenovou zeleninou. Obdobně vařím i Hovězí.