Omytou slepici zbavit zbytků peří, dát do hrnce a zalít studenou vodou, osolit, přidat celý pepř a nové koření, kousek oloupaného zázvoru, rozpůlenou cibuli se slupkou, oloupané žampiony, celé oloupané stroužky česneku, libeček a uvést do varu. Ztlumit plamen a vařit mírným varem asi 3 hodiny, až je slepice téměř měkká. Omytou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) překrojit na větší kusy. Ke konci varu přidat přidat do vývaru kořenovou zeleninu, překrojený řapíkatý celer a dále vařit, dokud zelenina nezměkne. Vývar přecedit, maso zbavit kůže a kostí, nakrájet a dát zpět do vývaru. přidat nakrájený pórek, hrášek, uvařenou zeleninu a nechat přejít varem. Podle chuti dosolit, opepřit a přidat petrželku. Do polévky je možné přidat nudle (domácí nebo kupované) nebo strouhání. Obdobně se dá připravit polévka z krůty, kuřete nebo i králíka.