Sýry dle chuti (například eidam, hermelín, niva) nakrájíme na malé kousky. Pak je pečlivě obalíme v klasickém trojobalu (hladká mouka, poté vejce, strouhanka), není třeba přidávat do vajíček sůl, protože sýry jsou samy o sobě slané (není vhodné zatěžovat ledviny). Kdo chce, může obalovat jednotlivé druhy sýrů zvlášť do vajíčka přidat modré, zelené, červené potravinářské barvivo. Tak poznáme, který sýr je který a špízy vypadají netradičně, budou se líbit dětem. Obalené sýry (obalujeme 2x po sobě) napícháme na špejle, špízy vložíme na plech s olejem. Smažíme v troubě na 250°C alespoň 20 minut. Během smažení alespoň 2x otočíme. Jako příloha jsou vhodné hranolky, brambory. Podáváme s tatarskou omáčkou.