Marináda Spanien 5 plátků uzené makrely, 100 g paprikových lusků, 50 g kaparů, 100 g rajčat, 100 g oleje, kopr, 5 černých oliv, 5 zelených oliv, 50 g sterilovaných perlových cibulek, sůl, pepř, česnek, cukr, paprika, kari koření, ocet Z oleje, soli, pepře, plátků česneku, octa, papriky, kari koření, jemně krájeného kopru a malého množství cukru připravíme zálivku, do které vložíme na nudličky nakrájené paprikové lusky, kapary, spařená oloupaná a na nudličky nakrájená rajčata, plátky černých a zelených oliv a malé sterilované cibulky. Touto marinádou přeléváme vykostěné a kůže zbavené makrely. Španělská směs z uzených ryb 150 g uzené makrely, 150 g uzeného tuňáka, 150 g kamenáče, 150 g uzeného lososa, vinný ocet, 100 g oleje, 5 plněných oliv, 5 černých oliv, 100 g sterilovaných cibulek, koření kari, cukr, pepř Do mísy vložíme všechny druhy ryb, které jsme zbavili kůže, kostí a nakrájeli na kousky. Rovněž tak cibulky a na plátky nakrájené olivy. Na oleji zlehka osmahneme koření kari, zastříkneme octem, přidáme sůl a malé množství cukru. Zchladlou marinádu nalijeme na směs ryb a zeleniny. Zlehka zamícháme a necháme 24 hodin uležet. Podáváme dobře vychlazené s chlebem nebo pečivem jako předkrm nebo jako doplněk studené večeře.