TĚSTO: 100g čokolády na vaření, 4 vejce, 100g másla, 100g cukru, špetku soli 1 vanilkový cukr, 4 lahvičky rumové tresti, 100g mletých sladkých mandlí, 50g strouhanky ze sucharů - KRÉM: 6 listů bílé želatiny, 1kg kyselých třešní, 60g cukru, 1 lahvičku citronové tresti, 2 lahvičky griotkové (třešňové) tresti, 2 sáčky vanilkového cukru, 500ml smetany - DOKONČENÍ: 4 listy želatiny, 40g cukru, 50g tmavé čokolády na vaření, 50g bílé čokolády na vaření, 50g čokoládových hoblin,1 balíček ozdobných čokoládových listů, 100g třešní Čokoládu na vaření rozlámeme a na vodní lázni ji rozpustíme, pak ji necháme trochu ochladit. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky; utřeme máslo, cukr, sůl, vanilkový cukr, rumovou tresť a žloutky, přidáme čokoládu. Z bílků ušleháme tuhý sníh a navršíme ho na čokoládovou hmotu. Nahoru nasypeme mleté mandle a strouhanku ze sucharů, vše opatrně promícháme. Těstem naplníme dortovou formu (o průměru asi 26 cm) vyloženou pečícím papírem a povrch těsta uhladíme. Pečeme 45-50 minut při 175° (horkovzduch 150°, plyn stupeň 2). Korpus necháme asi 10 minut chladnout ve formě, pak ho opatrně vyklopíme na síto. Ve studené vodě namočíme želatinu, vypeckujeme omyté třešně a 1/3 si dáme stranou, zbytek rozmixujeme. Polovinu rozmixovaných třešní s opět dáme stranou. Zbytek smícháme s cukrem, citronovou a griotkovou trestí a vanilkovým cukrem. Želatinu rozpustíme v troše vody v malém hrnečku při mírné teplotě za stálého míchání, Potom ji přidáme k rozmíchané hmotě. Ušleháme šlehačku, smícháme ji s 1/3 odložených třešní a směs vmícháme do želírující hmoty. Korpus položíme na dno dortové formy, pak připneme i okraj, korpus potřeme třešňovým krémem. Smícháme cukr a odložené rozmixované třešně. Tak jak je popsáno výše namočíme a rozpustíme zbytek želatiny, smícháme ji s rozmixovanými třešněmi a směsí potřeme třešňový krém. Dort necháme asi 2 hodiny v ledničce. Opatrně odstraníme okruží formy, tmavou a bílou čokoládu rozlámeme a necháme zvlášť rozpustit ve vodní lázni. Tmavou čokoládu vylejeme v tenké vrstvě na pečící papír a špachtlí z ní vytvoříme spirálky. Třešně z poloviny namáčíme do bílé čokolády a necháme je schnout na kuchyňské utěrce. Dort zdobíme spirálkami čokolády, čokoládovými hoblinkami, čokoládovými listy a třešněmi.