Suroviny vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a necháme vypracovat a nakynout těsto (nebo zpracujeme ručně vařečkou). Nakynuté těsto (je hodně řídké a lepivé) vyklopíme na hodně pomoučený vál a rukama roztlačíme na obdélník, případně si pomůžeme válečkem. Rozválené těsto přeložíme na třetiny a vzniknou nám bochánky. Vzniklý pás ostrým nožem rozkrojíme na několik kusů, podle toho jak velké chceme ciabatty. Každý kousek opatrně přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme ještě půl hodiny kynout. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 220°C a pečeme do zhnědnutí, asi 20 - 25 minut. Upečené ciabatty necháme vychladnout na mřížce. Kdo chce může ještě před přeložením těsto posypat na kousky pokrájenou olivou nebo nasekaným česnek. Já dělávám čtyři varianty (s olivami, s česnekem, s olivami a česnekem nebo samotnou ciabattu). Všechno s jedním těstem (od každého cca 2-3 kousky - dle velikosti). Dá se použít k přikusování k česnečce.