FANTA KOSTKY 4 vejce, 280g cukru krupice, 2 sáčky vanilkového cukru, 100ml oleje, 420g hladké mouky, lžička prášku do pečiva, 1/2l šumivé pomerančové limonády (např. Fanta), 450g čerstvých nebo kompot. broskví a meruněk + moučkový cukr Vejce vyšlehejte s oběma cukry do husté pěny a šlehačem zapracujte tenkým praménkem přilévaný olej. Zvlášť promíchejte mouku s kypřícím práškem a sypkou směs vmíchejte střídavě s limonádou do vaječné směsi. Řídké těsto nalijte do formy cca 25x38cm s pečícím papírem a rovnoměrně rozetřete, rozložte nakrájené ovoce (lehce obalené v mouce) a pečte ca 30 minut na 175°C, ve formě nechte úplně vychladnout. Moučník pak rozkrájejte na kostky a pocukrujte. Fanta nebo jiná šumivá limonáda, slouží i jako kypřidlo. MANDLOVÉ KOSTKY 5 vajec. 1/4kg cukru krupice, 1/8l oleje. 1/4kg polohrubé mouky, lžíce kakaa, lžička prášku do pečiva + sáček mandlového pudinku, lžíce cukru krupice, 300ml mléka, 100g másla, 200g cukru moučky, 1/4kg měkkého tvarohu + meruňkový džem, cukr moučka Vejce vyšlehejte s krupicovým cukrem do pěny, pak šlehačem zašlehejte olej a vmíchejte mouku smíchanou s kakaem a práškem. Těsto rozetřete na plech s pečícím papírem a pečte cca 15 minut na 180°C. Z pudinku, krupicového cukru a mléka svařte pudink (dobře ho provařte) a vlažný (ne zchladlý - to by se srazil) zašlehejte do másla utřeného s moučkovým cukrem. Nakonec šlehačem zapravte tvaroh. Krém rozetřete ve vysoké vrstvě na polovinu plátu potřeného džemem a druhou přiklopte. Moučník nechte vychladit, rozkrájejte na kostky a pocukrujte.