Srdcovky je třeba perfektně opláchnout několikrát ve vodě a posléze dát na celý den do mísy s vodou + 1 lžíce hrubé mořské soli. Nejdříve je potřeba udělat omáčku a potom až uvařit těstoviny. Na konci dne srdcovky ještě několikrát propláchneme (dělejte to tak, že vezmete do dlaně pár kousků mušlí a pod tekoucí vodou drhnete oběma dlaněmi proti sobě) a vhodíme je smažit do menšího hrnce společně s jedním stroužkem celého česneku, zhruba půl hrsti listové petržele a hodně olivového oleje (cca 7 pol. lžic). Osolíme je, opepříme, často mícháme a smažíme dokud se všechny mušle zcela neotevřou. Poté tam nalijeme protlak a necháme pod pokličkou vařit cca 1h, dokud se do omáčky nevstřebá chuť mušlí. Omáčku podle chuti osolíme a opepříme. Omáčka nesmí být moc hustá, proto je potřeba ji ke konci zředit troškou vody z těstovin (cca třetina malé skleničky na vodu). Až je omáčka hotová (poznáte to podle hodně aromatické chuti), tak dejte vařit těstoviny a vařte je na tzv. “al dente”. Pak to smíchejte tak, že do mísy nasypete těstoviny a naběračkou nalejete dost omáčky na to, aby je zbarvila. Zbytek omáčky s mušlemi si pak dle chuti nalijete naběračkou rovnou do talíře.