TĚSTO: 1 celé vejce, 6 žloutků, 6 bílků,175g krupicového cukru, citronová kůra z 1 citronu, 100g hladké mouky, 2 lžíce maizeny, 2 lžíce jemně strouhaných neloupaných mandlí, lžička prášku do pečiva V míse vyšleháme 6 žloutků a celé vejce s polovinou cukru (získáme nadýchanou světlou pěnu, aspoň trojnásobného objemu). Zvlášť promícháme mouku s nastrouhanými mandlemi i citronovou kůrou, škrobem a prdopečem. Z oddělených bílků vyšleháme hodně pevný sníh, po lžících do něj zapracujeme šlehačem zbylý cukr a pěnu zapravíme po částech stěrkou střídavě se sypkou směsí do žloutkového základu. Světlé těsto rozetřeme do 2 forem (prům. 23cm) s pečícím papírem a piškoty pečeme 15-20 minut na 170°C. Hotové necháme 5 minut "vydýchat", nožem je při okrajích uvolníme a vyklopené necháme úplně vychladnout. Každý pak 1x prokrojíme, takže budeme mít celkem 4 pláty. SIRUP na svlažení piškotu: 2 lžíce krupicového cukru, 100ml vody, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce rumu Cukr svaříme v kastrůlku na plotně s vodou, provaříme tzv. na perličku a po odstavení do něj vmícháme citronovou šťávu a po zchladnutí i rum. Tekutinou pokapeme všechny 4 zchladlé piškotové pláty. KRÉM: 125g krupicového cukru, 60ml vody, 4 žloutky, 250g másla + meruňkový džem na korpusy V kastrůlku, asi 3 minuty, svaříme cukr s vodou do hustého sirupu. Důkladně vyšleháme žloutky a zašleháme do nich tenkým praménkem přilévaný vroucí sirup. Pěnu šleháme 5 minut, musí zhoustnout a skoro zbělá! Zvlášť vyšleháme ve větší míse rozměklé máslo a po lžících do něj zapracujeme metlami šlehače zchladlou žloutkovou pěnu. Vznikne nám velice jemný krém. Jeden z korpusů lehce potřeme meruňkovým džemem, přidáme třetinu krému, rozetřeme ho a vrstvu přiklopíme druhým piškotem. Následuje druhá tenká brstva džemu a třetí piškot, ten opět potřeme džemem a další třetinou krému. Přiložíme čtvrtý piškot, korpus lehce stlačíme a celý potřeme zbylým krémem dohladka. Necháme ztuhnout v chladničce asi 3 hodiny. Ztuhlý dortík posázíme mandlovými lupínky, opraženými nasucho a na ozdobu použijeme čokoládová vajíčka nebo bonbony ve tvaru vajíček. Ve Španělsku se dort zdobí křepelčími vajíčky a pírky. Rada: Může se stát, že nám piškoty dostatečně "nevyskočí" do výšky. Pak je po vyklopení a zchladnutí neprokrajujeme a jiný bude postup při skládání dortu. Jeden z piškotů svlažených sirupem potřeme džemem, rozetřeme na něj polovinu krému a vrstvu přiklopíme druhým plátem a potřeme zbylou polovinou krému. Případně můžeme oba piškoty jen rovně skrojit a z obou tenkých skrojků a džemu vytvořit vložku ve středu korpusu.