Housky rozkrájíme na kostičky, zalijeme teplým mlékem a necháme 10 minut rozležet. Slaninu a 1 cibuli nakrájíme na kostky a rozškvaříme na 1 lžíci oleje. Ze 2/3 této směsi, vajec a navlhčené housky vypracujeme těsto. Ochutíme solí, pepřem a muškátem. Druhou cibuli nakrájíme na proužky a osmažíme ve zbylém oleji. Přidáme zelí, bílé víno, vývar a všechno koření. Osolíme, opepříme a dusíme asi 30 minut. Syrová brambor nastrouháme a cca 10 minut před koncem dušení vmícháme do zelí. Z těsta uděláme asi 12 pevných kulatých knedlíků a vložíme je na 20 minut do vroucí osolené vody. Uvařené vyjmeme děravou naběračkou a propícháme vidlicí nebo rozkrájíme na půlky. Špekové knedlíky a zelí upravíme na talíře a posypeme zbylým osmaženým špekem a cibulí. Můžeme jíst jako hlavní chod nebo jako příloha k masu, dle vlastního uvážení.