Špenát zbavíme silných řapíků, důkladně propláchneme a necháme okapat. Pak ho překrájíme na široké nudle. V pánvi rozpustíme máslo, přidáme jemně pokrájenou cibuli, tenounké plátky česneku a na mírném ohni necháme zesklovatět. Zalijeme smetanou a zvolna povaříme, aby směs zhoustla. Pak ji osolíme, opepříme a přidáme pokrájený špenát. Za stálého míchání ho necháme přejít krátkým varem. Housky nebo rohlíky nakrájíme na stejně silné plátky. V misce rozšleháme vejce s mlékem, osolíme. Do směsi namočíme plátky housek, necháme je trochu okapat a obalíme ve strouhance. Klademe je do rozpáleného tuku a usmažíme z obou stran dozlatova. Usmažené houstičky dáme na papírovou utěrku a necháme vsáknout přebytečný tuk. Horký špenát přendáme na mísu a obložíme smaženými houstičkami.