Mrkev nahrubo nastrouháme. Ze zelí odstraníme vrchní listy, hlávky rozčtvrtíme a vyřízneme košťál. Čtvrtky nakrájíme příčně na tenké proužky. Zelí posypeme solí (asi půl lžičky), pokapeme 3 lžícemi oleje a promneme rukama. Přidáme ocet, mrkve a 4 lžíce vody a vše necháme asi dvacet minut "táhnout". Okurku nastrouháme nahrubo, lžičku z ní odložíme stranou. Nasekáme stroužek česneku a smícháme ho s jogurtem, dvěma lžícemi oleje a strouhanou okurkou. Dochutíme solí a pepřem. Cibuli a další stroužek česneku nasekáme na kostičky. Prohněteme je smletým masem a hořčicí, okořeníme. Pak vytvarujeme karbanátky a napícháme je na špejle. Jehličky rozmaráznu otrháme a trochu přiristkneme na karbanátky. Grilovací pánev potřeme olejem a ohřejeme. Karbanátky opékáme ve dvou porcích asi 10 minut. Udržujeme teplé. Salát okořeníme solí, pepřem a cukrem. Naservírujeme ho se špízy. Na každý talíř přidáme trochu tzatziki. Zbylé tzatziki posypeme okurkou. Podáváme s pečivem.