ŠŤÁVA
Do 3 litrové sklenice nasypeme vrstvu cukru, přidáme rybíz a prosypáváme ho cukrem až rybíz spotřebujeme. Zbytek cukru nasypeme ve vrstvě opět nahoru. Sklenici podvážeme celofánem a uložíme v chladu a temnu. Nejdříve po 3 týdnech šťávu slijeme do skleniček, opatříme víčky a uložíme do chladničky. Spotřebováváme postupně a ředíme vodou nebo sodovkou. Zbylý mírně vymačkaný rybíz upotřebíme na koláč.
KOLÁČ: 4 žloutky, 4 lžíce horké vody, 80g pískového cukru, 1-1/2 dl oleje, 250g mouky, 1/2 prášku do pečiva, 4 bílky, tuk a mouka na formu Žloutky ušleháme s vodou, přidáme 2/3 cukru a po částech olej, našleháme. Mouku prosejeme s prdopeč, bílky ušleháme na tuhý sníh a vešleháme zbytek cukru. Střídavě s moukou ho přidáváme do žloutkové směsi. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané koláčové formy, pekáčku nebo na plech s vyšším okrajem, rozložíme rybíz a ve středně vyhřáté troubě upečeme.