Do mísy dáme prosátou mouku s kypřícím práškem, přisypeme krupicový cukr a sůl, promícháme. Přidáme 75g změklého másla a žloutek, vypracujeme hladké tuhé těsto. Zabalíjme do fólie a necháme v chladu odpočinout. Oloupaná jablka, rozkrojíme a zbavíme jádřinců. Rozehřejeme 80g másla, přisypeme 100g cukru a mícháme dokud se cukr nerozpustí a nezačne zlátnout. Pak ho nalijeme do dortové formy vyložené alobalem a rychle rozetřeme po dně. Na karamel klademe půlky jablek řezem nahoru tak, aby byly co nejtěsnější u sebe a zaplnily celé dno formy. Vchladlé těsto rozválíme na placku velikosti dortového dna a jablka jím zakryjeme(těsto nezapomeneme propíchat vidlličkou). Nejprve pečeme 10 minut při 210°, pak teplotu zmírníme na 160° a pečeme dalších 30 minut. Upečený koláč necháme vychladnout. Potom ho vyklopíme z formy (těstem dospod) a necháme asi 20 minut, aby těsto zvlhlo a při krájení se nelámalo. Zdobíme šlehačkou, vanilkovým krémem a můžeme i snítkou máty.