SULC: 1 vepřové koleno (asi 1,3kg), 2 vepřové nožičky, 2 lžíce soli, špetka pepře, 50ml octa, 100g salámu, 100g míchané mražené zeleniny, 1 cibule, 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, 5 kuliček pepře - Vepřové koleno a nožičky dáme do osolené vody, přidáme koření a přivedeme k varu. Vaříme zvolna asi 2 hodiny až maso začne odpadávat od kostí. Podle potřeby doléváme horkou vodou a sbíráme pěnu. Maso scedíme, vykostíme a nakrájíme. Vývar přecedíme přes síto a pokud je moc kalný, přecedíme ještě jednou přes plátěný ubrousek. Vývar nalijeme zpátky do nádoby a přivedeme k varu, do vroucího vývaru přidáme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, rozmraženou zeleninu a maso. Dochutíme solí, pepřem a octem. Všechno ještě necháme přejít varem. Nakonec přidáme na kostičky nakrájený salám. Hotový sulc naběračkou nalijeme do formy a necháme vychladnout (nezchlazujeme prudce, zakalil by se).
HUSPENINA: 400g vepřového masa, 150g vepřové kůže, 3 vepřové nožičky, sůl, ml.černý pepř, 8 kuliček pepře, 4 kuličky nového koření, 1 menší celer, 1 petržel, 1 mrkev, 1 cibule, lžíce hrášku, ocet - Maso, nožičky a kůži uvaříme doměkka, přidáme sůl, pepř a nové kořením. Uvařené maso scedíme a nakrájíme, nožičky obereme a maso s kůží umeleme na masovém strojku, osolíme opepříme a přendáme do velké nádoby. Vývar přecedíme, přilijeme ocet, přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli, hrášek a uvaříme doměkka. Vývar i se zeleninou přilijeme k masu, opatrně promícháme a všechno nalijeme do formy. Dáme ji do chladničky a necháme ztuhnout. Hotovou huspeninu nakrájíme na plátky, podle chuti posypeme na kolečka nakrájenou cibulí a pepřem, pokapeme octem /ocet můžeme zředit vodou/.
ASPIK: kančí pečeně s kostí /asi1,2kg/, sůl, 4 lžíce červeného pepře, 2 velké cibule, 2 bobkové listy, 200g slaniny, 2 plátky želatiny, 3 lžíce ginu - Kančí pečeni dáme do osolené vody, přidáme 2 lžíce pepře, bobkové listy, nadrobno nasekanou cibuli a kostičky slaniny. Zvolna vaříme doměkka. Želatinu dáme nabobtnat do studené vody. Maso vyndáme a když trochu zchladne, vykostíme ho a nakrájíme. Vývar scedíme a svaříme na 1/2 l tekutiny. Do horkého /ne vroucího/ vývaru dáme vymačkanou želatinu a necháme ji rozpustit. Vmícháme gin, zbytek pepře a nakrájené maso. Směs pak rovnoměrně rozložíme do paštikové formy a necháme v chladu úplně zatuhnout.