Nejprve si připravíme karamelizované vlašské ořechy: Na teflonové pánvi si rozpustíme máslo a do něho přidáme hnědý cukr. Nyní se směsí nemícháme a necháme cukr v másle rozpustit do té doby, než začne hnědnout. Pak do karamelu nasypeme jádra vlašských ořechů a ty necháme 1 minutu opékat v karamelu. Pak je sundáme ze sporáku a ořechy poléváme chladnoucím a tuhnoucím karamelem. Tuto směs přendáme do porcelánové misky a necháme ji zcela zchladnout. Vznikne karamelová koule, kterou v igelitovém pytlíčku rozdrtíme. Teď je čas na sušenky: Změklé máslo (80g) rozmixujeme s hnědým cukrem, vznikne taková drobenka, do které přidáme vejce a vanilkový extrakt. Do této směsi přidáme mouku s práškem do pečiva a solí, a nakonec drcené karamelizované ořechy. Připravíme si plech s pečícím papírem a na něj vyskládáme kuličky z těsta.Těsto dost lepí, tak si při tvarování kuliček namočíme ruce. Sušenky pečeme na 170°C asi 20 minut, teplem se z nich stanou placičky.