Rýži uvaříme stejně jako českou, jen nesolíme a ani jinak nedochucujeme,řádně před přípravou propláchneme.Nejlepší je uvařit rýži v rýžovaru,ten za Vás vše obstará. Horkou uvařenou rýži promícháme s rýžovým sushi octem, tak, aby byla rýže pouze velice jemně ochucená. Na bambusovou rohožku položíme arch sušené mořské řasy nori a poté na ní přibližně uprostřed po celé šíři vlhkými prsty, aby se nám rýže nepřilepila k rukám, rozprostřeme a utlačíme rýži. Na šířku jemně potřeme křenem wasabi a poklademe podélně na proužky nakrájeného lososa nebo krabími tyčinkami apod. Kdo má rád, tak ještě posypeme trochu sezamovými semínky. Poté rohožku zabalíme a trochu utlačíme a tím vznikne váleček rýže obalený řasou nori. Řasu v žádném případě nenamáčejte, slepí se přirozeně, když budete rohožku rolovat. Odkrojíme okraje na obou stranách a tento váleček ostrým nožem nakrájíme na menší válečky. Dáme na talíř a můžete začít jíst. Každý kousek sushi si jen trochu smočíme v sojové omáčce a jíme,já ráda namáčím ještě trochu ve wasabi křenu. Zajídáme nakládaným zázvorem, aby se nám pročistila chuť v ústech před dalším soustem.