Rýži propereme ve studené vodě, dokud není voda čirá (někdy to trvá hodně pokusů). Poté jí dáme vařit. Až dojde k varu, necháme ji 10 minut vařit, 20 minut dojít. Rýže musí být ve finále lepivá, ale nerozvařená. Připravíme si lžíci až dvě rýžového octa, lžičku cukru a soli, směs ohřejeme a nalijeme do rýže, promícháme a necháme rýži vystydnout. Kolem rolovací podložky si nachytáme wasabi na špalíky (cca tlusté jako malíček, dlouhé jak to jde) ryby (losos) a avokádo nebo okurku. Nachystáme si sushi řasy, k ruce utěrku, nůž a mísu s ledovou vodou. Plát řasy položíme lesklou stranou na rolovátko (pokud je řasa suchá, pokropíme ji vodou). Navlhčíme ruku ve vodě, nabereme hrst rýže, rozprostřeme po celé ploše řasy kromě horního okraje. Doprostřed rýže podélně položíme rybu a okurku/avokádo, prstem nabereme wasabi (tím opravdu šetřte!) a poťukáme podél ryby po rýži. Začneme rolovat odspoda řasu do rolády. Váleček rozkrojíme na 8 kousků.