Staňte se našimi fanoušky na:

Sváteční oběd 12 - předkrm, kulajda a kančí kýta

Autor receptu: Ahasver (505 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
7× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

ZAPEČENÉ PALAČINKY 1/4l mléka, 2 vejce, 4 lžíce oleje, 125g hladké mouky, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1/2kg rajčat, mletý pepř, sůl, 1 lžíce nasekaného tymiánu, 1 lžíce nasekané bazalky, 100g strouhaného eidamu, 1 červená paprika, 1 hlávkový salát Vlažné mléko smícháme s vejci a špetkou soli, vmícháme mouku a těsto necháme 20 minut odležet. Rozpálenou pánev potřeme olejem a postupně upečeme tenké palačinky. Nakrájenou cibuli a česnek orestujeme, přidáme nakrájená rajčata, podlijeme vodou a necháme pod pokličkou rozvařit na omáčku, osolíme, opepříme a dochutíme čerstvě nasekaným tymiánem a bazalkou, ještě krátce povaříme. Hotovou omáčku propasírujeme. Palačinky posypeme částí strouhaného sýra, na nudličky nakrájenou paprikou a salátem, stočíme do roládky. Rajčatovou omáčku nalijeme do zapékací mísy, každou palačinku překrojíme na 3 špalíčky a ty postavíme do omáčky. Posypeme zbytkem sýra a krátce zapečeme. KULAJDA 4 lžíce másla, střední cibule, celý kmín, 100g čerstvých hub (lišky,hříbky), 3 lžíce hl.mouky, 6dl plnotučného mléka, 10g sušených (namočených) hub, 2 bobkové listy, 10 kuliček nového koření, 1/2kg nakrájených brambor (zalitých studenou vodou), 2 lžíce cukru, 2 lžičky soli, 3 lžíce 8% octa, hrst nahrubo nasekaného čerstvé kopru, 1/4l smetany 33%, sůl a mletý pepř Asi v 5litrovém hrnci necháme rozpustit máslo na mírném plameni. Přidáme nakrájenou cibuli a dusíme asi 5 minut, pak přidáme čerstvé houby, špetku kmínu a smažíme dalších 5 minut. Zaprášíme moukou a za stálého míchání cca minutu smažíme. Přilijeme mléko, přidáme namočené houby i s vodou, celé koření a všechno prošleháme, vaříme na mírném plameni asi 10 minut. Pak přidáme brambory i s vodou ve které stály a za občasného míchání přivedeme k varu, povaříme asi 15 minut. Přidáme cukr, sůl, mletý pepř, nalijeme převařený ocet a tak vznikne základní sladkokyselá chuť. Nasypeme čerstvý kopr, povaříme asi minutu a nakonec přidáme smetanu, promícháme a podle chuti dosolíme. Když chceme kulajdu ještě dokyselit, použijeme převařený ocet, aby se nám nesrazila smetana a mléko. Můžeme přidat pošírované vejce. KANČÍ KÝTA NA JALOVCI 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 mrkev, 1/2 celeru, 3 lžíce sádla, 1/2 lžičky sekaného jalovce, 100g špeku, 1kg kančí kýty, sůl, mletý černý pepř, pár snítek čerstvého tymiánu, 2 lžíce hladké mouky Oloupanou a očištěnou cibuli, česnek, mrkev a celer nakrájíme nadrobno a dozlatova orestujeme v hrnci na sádle. Očištěnou kančí kýtu prošpikujeme špekem, posypeme nasekaným jalovcem, osolíme opepříme, přidáme čerstvý tymián a převážeme provázkem. Maso dáme do zeleninového základu a ze všech stran opečeme, podlijeme vodou a přiklopíme pokličkou. Pečeme doměkka na 170°C. Během pečení podle potřeby podléváme vodou a přeléváme vypečenou šťávou. Měkké maso vyndáme z omáčky, omáčku vyrestujeme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme a zalijeme vodou. Provaříme, dosolíme a dopepříme. Nakonec maso nakrájíme na plátky a přelijeme šťávou. Vhodná příloha jsou vařené brambory a brusinky.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

klukodvody|8. května 2018
Jen doplním. ostatní recepty e mně moc líbí. Odpovědět
klukodvody|8. května 2018
Ta kulajda není kulajda. Raději o ní na horách ani nemluvte. Základ kulajdy není nějaká mouka, ale chlebové těsto. Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!