STUDENÁ ŠPENÁTOVÁ POLÉVKA 230g malých špenátových listů bez tuhých řapíků, 600ml mléka, 700ml zeleninového nebo kuřecího vývaru, 200g smetanového sýra ochuceného česnekem a bylinkami, sůl, pepř Do hrnce dáme špenát, přilijeme mléko a vývar, přivedeme k varu, zmírníme oheň a vaříme 12 minut. Hrnec odstavíme, tekutinu necháme úplně vychladnout. Studenou polévku nahladko rozmixujeme (podle potřeby i v několika dávkách). Sýr nakrájíme na kousky, přidáme do polévky a také rozmixujeme nahladko. Polévku nalijeme do mísy, osolíme a opepříme, přikryjeme fólií a necháme v ledničce chladit nejméně 3 hodiny. Před rozdělením do misek pořádně promícháme a do hotové přisypeme krutony z opečené veky. PEČENÉ KUŘE S CITRONEM 1 kuře asi 1 a 1/2 kg, 1 svazeček bouquet garni, 1 rozpůlený citron, 20g změklého másla, sůl, pepř, 5 lžic vody Kuře osolíme a opepříme zevně i zevnitř a do břišní dutiny dáme bylinky. Z 1/2 citronu do dutiny vymačkáme šťávu a vymačkanou půlku citronu přidáme k bylinkám. Nohy kuřete svážeme a kuře potřeme máslem, dáme ho do pekáče s drátěnou podložkou a pokapeme šťávou z druhé půlky citronu. Pečeme asi 1,5 hodiny na 200°C. Kuře pak přendáme na mísu, přikryjeme alobalem a necháme 15 minut odpočinout. Z pekáče odstraníme podložku, ze šťávy na pekáči sesbíráme tuk a pekáč dáme na sporák. Do šťávy přidáme 5 lžic vody a přivedeme za stálého míchání k varu. Seškrábeme do ní všechny usazeniny ze dna pekáče a šťávu pak přecedíme do omáčníku. Kuře naporcujeme a podáváme se šťávou.