SVÁTEČNÍ KUŘECÍ POLÉVKA Asi kilové kuře rozčtvrtíme a dáme vařit do osolené vody s celou kořenovou zeleninou. Zvlášť v hrnku vaříme jemně nastrouhanou mrkev, hrášek a na malé růžičky rozebraný květák. Když je maso měkké, zbavíme ho kůže a pokrájíme na malé kousky. Polévku zahustíme řídkou máslovou jíškou, procedíme, okořeníme pepřem a muškátovým květem. Těsně před podáváním vlijeme do polévky 2 rozkloktané žloutky v troše 12% smetany. KUŘE S MERUŇKAMI 40g hladké mouky, 4 porce kuřete, 4 lžíce olivového oleje, 350g sušených meruněk namočených do 600 ml vody, sůl, pepř Mouku dáme na talíř, osolíme a opepříme. Porce kuřete obalíme v mouce, nadbytečnou mouku setřeseme. Zbytek mouky odložíme. V kastrolu rozehřejeme olej, přidáme porce kuřete a opékáme na středně silném ohni, za občasného obracení, 8-10 minut dozlatova. Lopatkou s otvory přeneseme maso na mísu. Tekutinu z meruněk slijeme a odložíme. Do šťávy v kastrolu vmícháme zbytek mouky a opékáme ji za stálého míchání 2 minuty. Pak začneme pomalu za stálého míchání přilévat tekutinu z meruněk, přivedeme ji k varu. Do kastrolu dáme meruňky a porce kuřete, kastrol přiklopíme a vaříme na mírném ohni 45 minut (maso musí být křehké), hotové kuře rozdělíme na talíře.