POLÉVKA Z PASÍROVANÝCH JATER 1/4kg telecích jater a 3 housky nakrájíme na lístky a udusíme doměkka na cibulce. Propasírujeme přes síto, zalijeme čistým vývarem z kostí a zeleniny, opepříme a zahustíme máslovou jíškou. Povaříme a nakonec přidáme zavářku: 1/6 l vařící vody, kousek másla a 1/6 l mouky promícháme, dáme do mísy vychladnout, přidáme celé vejce, propracujeme těsto, děláme z něj kuličky a ty smažíme v tuku dozlatova. ŠPANĚLSKÁ VEPŘOVÁ PEČENĚ Vepřovou plec zbavíme přebytečného tuku a naložíme do červeného vína. Přidáme 10 prolisovaných stroužků česneku a necháme 5 dní marinovat. Každý den maso obrátíme. Potom maso pečeme v troubě, podléváme marinádou, přidáme 5 bobkových listů, osolíme a dusíme doměkka. Šťávu zahustíme moukou, povaříme a procedíme na maso, které nakrájíme na plátky. ŠPENÁTOVÉ NOKY - příloha 400g list.špenát,200g toastový chléb,1 vejce,100ml mléka,muškát.oříšek,hrubá mouka,pepř,sůl Toastový chléb nakrájíme na menší kostky, které navlhčíme mlékem. Přidáme nasekaný listový špenát, sůl, pepř, nastrouhaný muškátový oříšek a jedno rozkvedlané vajíčko. Směs lehce posypeme hrubou moukou a důkladně promícháme. Pokud je těsto moc tuhé, trošku zředíme mlékem. Z hotového těsta uděláme lžícemi malé noky, které vaříme ve vroucí vodě asi 3-4 minuty. Pokud máme mražený špenát, necháme rozmrazit ve vroucí osolené vodě a pak vymačkáme.