ZIMNÍ ZELENINOVÁ 1 lo zeleninového vývaru, 2 brambory, 100g špeku, 100g mrkve, 100g celeru, 100g kapusty, 50g hrášku, 1 pórek, 1 lžíce olivového oleje, sůl, může být i strouhaný parmazán Brambory a zeleninu nakrájíme nadrobno. Špek nakrájíme na kostičky a osmahneme v hrnci na oleji. Přidáme nakrájenou zeleninu, přilijeme zeleninový vývar, osolíme a vaříme, dokud není zelenina měkká. Nakonec můžeme každou porci posypat strouhaným parmazánem. NADÍVANÁ VEPŘOVÁ NOŽIČKA 1kg mletého vepřového masa, 3 vepřové nožičky (vysoko useknuté), 2 stroužky česneku, hrst majoránky, mletý pepř, sůl; Mleté maso promícháme s majoránkou, drceným česnekem, osolíme a opepříme. Z povařených vepřových nožiček stáhneme kůži a naplníme ji ochucenou směsí (pokud by se nám při plnění roztrhne, sešijeme ji kuchyňskou nití). Naplněné nožičky vaříme asi hodinu doměkka, pak je nakrájíme na plátky a podáváme s čočkou. ČOČKA 1kg čočky, 2 stonky řapíkatého celeru, 4 loupaná rajčata, 1 cibule, 1 mrkev, 1 malá feferonka, 2 stroužky česneku, olivový olej, sůl Na olivovém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou zeleninu a rozdrcenou feferonku. Přidáme scezenou čočku, kterou jsme přes noc namočili do studené vody a 5 minut ji za stálého míchání restujeme. Pak všechno přelijeme vodou, osolíme, vmícháme rozdrcený česnek a vaříme asi 30-40 minut doměkka (podle druhu čočky).