KAPŘÍ POLÉVKA 1,5-2 l vody, 2 kapří hlavy, vnitřnosti (jikry, mlíčí), 150g květáku, 80g kořenové zeleniny, 50g hladké mouky, 40g másla, 1 houska, špetka tlučeného muškátového květu, 2 lžíce nakrájené pažitky, 2 lžíce másla, sůl V polovině osolené vody povaříme na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu. Zvlášť ve zbytku vody povaříme asi 10 minut kapří hlavy, obereme z nich maso a přidáme k zelenině se scezeným vývarem z hlav. Z másla a mouky připravíme hladkou jíšku, vmícháme ji do polévky a krátce povaříme. Přidáme pokrájené vnitřnosti a ještě 20 minut vaříme. Mezitím osmahneme na másle housku nakrájenou na kostičky. Květák rozebereme na růžičky a povaříme v osolené vodě. Hotovou polévku ochutíme tlučeným muškátovým květem a nakrájenou pažitkou a před podáváním do ní nasypeme osmahnutou housku a povařené květákové růžičky. KAPR S MANDLOVOU NÁDIVKOU 1 kapr (asi 1,5kg), 3 rajčata, 3 papriky (různobarevné), 4 lžíce oleje, 1-2 lžíce citronové šťávy, sůl Kapra zbavíme šupin, odřízneme hlavu, ocas, ploutve a ostrým nožem ho nařízneme na hřbetu. maso opatrně odkrojíme od páteře a velkých kostí, kterí vyndáme i s vnitřnostmi. Plát masa opláchneme, osolíme, pokapeme citronovou šťávou a necháme chvilku odležet. mezitím si připravíme nádivku, tou potřeme jednu stranu kapra, přeložíme ji druhou půlkou a volné strany sešijme pevnou nití. Kapra položíme do pekáčku na několik špjlí, přelijeme olejem a upečeme v troubě vyhřáté na 180°C (asi 40 minut) za občasného podlévání vypečenou šťávou. Podáváme obložené kousky rajčat a paprik, které předem opečeme na oleji. Nádivka - 100g šunky, 4 lžíce vařené rýže, asi 100g loupaných mandlí, 1 vejce, kousek cibule, lžička mleté sladké papriky, 1-2 lžičky provensálského koření, několik snítek zelené petrželky, sůl Mandle nakrájíme na kousky, přidáme drobně nakrájenou šunku a cibuli, nasekanou petrželku, vařenou rýži a vejce. Osolíme, ochutíme provensálským kořením a sladkou paprikou nebo kari a promícháme.