TOM YAM KUNG - thajská polévka 1l kuřecího nebo rybího vývaru, 2 listy kafírové limety, 2 stonky citronové trávy, 2-3 plátky galangalu nebo zázvoru, asi hrst nakrájené shiitake (nebo hlívy), 12 velkých krevet, 2 thajské chilli papričky, lžíce thajské červené chilli pasty, 2 lžíce rybí nebo ústřicové omáčky, 4 stonky jarní cibulky, šťáva z limety, asi 5 menších rajčat, 1dl kokosového mléka, čerstvý koriandr Nejdřív, v připraveném vývaru, cca 3 minuty povaříme citronovou trávu, galagal (zázvor), lehce pomačkané kafírové listy, chilli papričky a chilli pastu (dávkujeme podle chuti), citronovou trávu (bílou část) a houby. Pak přidáme krevety, stonky jarní cibulky, rajčata, dochutíme štávou z limety, rybí (ústřicovou) omáčkou, kokosovým mlékem a vaříme cca další 3 minuty. Ozdobíme koriandrem nebo i plátkem limety. POŠÍROVANÝ HUMR S DIPEM 1 větší humr, 2 mrkve, 1 cibule, 2 stonky řapíkatého celeru, kousek fenyklu a pórku, 3 stroužky česneku, 1 citron, bylinky (tymián, estragon, petrželka apod.) - Na omáčku: 250g másla, lžíce drceného česneku, 2 lžíce citronové šťávy (nebo 1 šťávy a 1 bílého vína), lžička pepře, 2 lžičky sušeného koriandru nebo estragonu Nejdřív si uděláme vývar na pošírování - ze zeleniny a bylinek, vaříme asi 1/2 hodiny. Humra rozřízneme na 2 poloviny podél páteře a vyndáme nejedlé části - žaludek (šedý váleček za očima) a střívko (tmavá část podél ocasu). Na jeho konci jsou jikry nebo mlíčí, obojí lze přidat do omáček. Klepeta odstřihneme kleštičkami a s ocasem je vložíme do vařícího vývaru, udržujeme ho před bodem varu, aby maso neztuhlo. Ocas vyndáme po 5 minutách, klepeta necháme v hrnci ještě 2-3 minuty. Humr zčervená, a aby si zachoval barvu, dáme ho do misky s ledem a vodou. Během vaření humra si připravíme omáčku - na lžíci másla orestujeme česnek, přidáme zbytek másla a snížíme teplotu. Až se máslo rozpustí, vmícháme citronovou šťávu a bylinky. Necháme na mírném ohni 10 minut, opepříme a servírujeme nejlépe se salátem a pečivem.