OVAROVÁ POLÉVKA 1 koleno (nebo 1kg vepřového), voda, 1kg kořenové zeleniny, bobkový list, nové koření, pepř, 1 cibuli na 1/2 rozkrojenou, sůl Všechno dáme vařit a po uvaření zeleninu a maso vyndáme a nakrájíme, přidáme prolisovaný česnek, majoránku a vhodíme knedlíčky, které jsme si uvařili zvlášť. Šunkové knedlíčky: 2 žloutky, lžíce másla, sůl, strouhanka, na jemno nakrájená šunka, pepř, sníh ze 2 bílků VEPŘOVÉ ŠPÍZKY NA VÍNĚ 300g vepřové panenky, 4 plátky anglické slaniny, 4 větší lístky šalvěje, sůl, bílý pepř mletý, olej, 40g másla, 100ml bílého vína, 2 lžíce zakysané smetany, listy salátu na ozdobu Maso nakrájíme na 8 cca stejně velkých kousků. Polovinu obalíme slaninou, při obalování dáme pod slaninu lístky šalvěje. Pak kousky střídavě napichujeme na jehly, lehce osolíme a opepříme. Pekáček vymažeme olejem a položíme do něj špízky. Poklademe vločkami másla a podlijeme vínem. Pečeme asi 15 minut na 190°C, během pečení několikrát otočíme. Pak špízky vyndáme z pekáčku, výpek přelijeme do kastrůlku a krátce povaříme, vmícháme do něj smetanu. Špízky rozdělíme na talíře a obložíme salátovými listy.