RYBÍ POLÉVKA TMAVÁ Rybí hlavy, sůl, pepř, nové koření, zázvor, cibule, česnek, mrkev, celer, brukev, pastinák, sádlo, hladká mouka, muškátový oříšek, petrželka Do 3l hrnce dáme vařit rybí hlavy a přidáme neplnou lžíci soli, 8 zrnek pepře, 4 zrnka nového koření, špetku zázvoru, kousek cibule a malý stroužek česneku. Zvlášť v rendlíku dusíme drobně nakrájenou mrkev, kousek celeru, brukve a pastináku dorůžova. Pak všechno při dáme k rybím hlavám a vaříme dál asi 1/2 hodiny. Ze lžíce sádla a z hladké mouky uděláme růžovou jíšku. Uvařenou polévku polévku procedíme a zahustíme prochladlou jíškou, necháme provařit. Okořeníme muškátem a špetkou petrželky. Pokud máme větší mlíčí nebo jikry, dáme polovinu do polévky rozvařit (nejdřív musíme spařit a zbavit blan). RYBÍ KNEDLÍČKY Mlíčí, jikry, sádlo, maso z uvařených rybích hlav, 1/2 vajíčka, 3-4 lžíce strouhanky, mléko, špetka soli, pepře a muškátového oříšku Do mísy dáme lžičku sádla, utřeme a přidáme usmažené jikry nebo mlíčí, obrané a jemně nasekané maso z uvařených hlav, půlku vajíčka, 3-4 lžíce mlékem navlhčené strouhanky, špetku soli, mletého pepře a strouhaného muškátu. Uděláme tužší těsto a lžící krájíme do vroucí polévky malé noky a necháme je v polévce několik minut povařit. ŠTIKA V HOŘČIČNÉ OMÁČCE 1 pórek, 1 mrkev, štika asi 2kg, sůl, ml. černý pepř, 3 lžíce hladké mouky, lžíce ml. papriky, 5 lžic oleje, 2 lžičky hořčice, 1dl bílého vína, 100g másla, 200ml smetany Pórek a mrkev nakrájíme, vykuchanou štiku očistíme a odřízneme hlavu a nakonec odstřihneme ploutvičky. Pak rybu omyjeme, osušíme a naporcujeme na podkovy, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce smíchané s ml. paprikou. Podkovy osmažíme na oleji ze všech stran dozlatova, vyndáme a necháme v teple. Do výpeku v pánvi přidáme hořčici, zalijeme bílým vínem a přilijeme smetanu, rozmícháme a necháme chvíli provařit. Na jiné pánvi na másle orestujeme zeleninu a štiku se zeleninou rozdělíme na talíře a podlijeme pikantní omáčkou.