IRSKÁ POLÉVKA 400g libového vepřového masa, 1/4kg cibule, 1 stroužek česneku, 1/4kg mrkve, 400g brambor, 1/2 pórku. 1/2 malého hlávkového zelí, snítka tymiánu, 1 bobkový list, sůl, pepř asi 3/4l vody Nakrájíme maso na větší kousky, cibuli na čtvrtky, oloupané brambory na kostky, mrkev na plátky, pórek na kolečka, česnek nasekáme a zelí nakrouháme na kusy asi 3cm velké. Všechno mimo brambor navrstvíme do hrnce a zalijeme vodou, uvedeme do varu, pak sebereme pěnu a vaříme na mírném ohni asi 35 minut. Přidáme tymián a bobkový list, osolíme a opepříme, přidáme brambory a vaříme dalších 30 minut doměkka. Pak tymián a bobkový list vyndáme, vyndáme i několik brambor a ty vidličkou rozmačkáme, tím polévku zahustíme. UZENÁ KÝTA NA ČESNEKU S FAZOLKAMI 800g uzené vepřové kýty, 6 stroužků česneku, 1 snítka bazalky, sůl, 2 lžíce oleje, 400g zelených fazolek, 1 červená cibule, 1 chilli paprička Dva stroužky česneku utřeme se solí a nasekanou bazalkou, přidáme lžíci oleje a rozmícháme. Kýtu na povrchu směsí potřeme. Zbylé stroužky česneku nakrájíme na plátky a potřené maso jimi posypeme. Kýtu zabalíme do alobalu, dáme do vyhřáté trouby a pečeme asi 50 minut na 190°C. Mezitím asi 4 minuty blanšírujeme ve vroucí vodě fazolky, scedíme a hned zchladíme studenou vodou. Cibuli nakrájíme nadrobno a chilli papričku na kolečka. V pánvi na zbylém oleji orestujeme cibuli, fazolky a chilli papričku. Uzenou pečení nakrájíme a podáváme s fazolkovou směsí.