Staňte se našimi fanoušky na:

Sváteční oběd 5 pro dva - Krůtí špízy, pampeliškový salát a palačinky

Autor receptu: Ahasver (505 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
7× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

PAMPELIŠKOVÝ SALÁT - předkrm 1 vejce natvrdo, 1 cibule, 2 rajčata, 4 lžíce vinného octa, 4 lžíce oleje, 1 lžíci hořčice, sůl, pepř, 75g veky, 1 stroužek česneku, 1 lžíce másla, 200g pampeliškových listů Cibuli posekáme, rajčata rozčtvrtíme a odstraníme semínka, pak nakrájíme. Nakrájíme i vajíčko. Vinnný ocet smícháme s olejem a hořčicí (i ostřejší), dosolíme a dopepříme. Nakonec vmícháme vejce, rajčata a cibuli. Marinádu necháme vychladit. Česnek prolisujeme a podusíme na másle, pak přidáme veku nakrájenou na kostky a opečeme ji dozlatova. Pampeliškové listy pokrájíme a dáme na talíř, přelijeme vaječnou zálivkou a přidáme opečenou veku. KRŮTÍ ŠPÍZY - hlavní jídlo 400g brambor, sůl, 4 krůtí řízky, 4 plátky šunky, pepř, 1 snítka rozmarýnu, lžíce másla, 100ml smetany na šlehání, 2 lžíce oleje, instantní světlá jíška, 1-2 lžíce citronové šťávy, hlávka zelí Oloupané brambory vaříme asi 20 minut v osolené vodě doměkka. Maso naklepeme a na každý řízek položíme jeden plátek šunky, napíchneme na špízové jehly, osolíme a opepříme, nakonec okořeníme rozmarýnem. Špízy necháme chvíli odležet v chladu. Zelí očistíme anakrájíme na větší kousky. Asi 5 minut dusíme na rozehřátém másle, osolíme a promícháme, přidáme cca 200 ml vody a smetanu, přivedeme k varu a pod pokličkou vaříme cca 5 minut, občas zamícháme. Na rozehřátém oleji opékáme maso cca 5 minut za stálého obracení. Zelí zahustíme jíškou a dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Brambory slijeme a upravíme na talíře se špízy a zelím. Ke špízům se hodí bílé víno, např. Tramín nebo Sauvignon. PALAČINKY - dezert 50g polohrubé mouky, 125ml mléka, 125ml vody, 2 lžičky moučkového cukru, 1 vejce, 15g másla, špetička soli, olej Náplň: 120g jahod 1/2 lžíce naloženého zeleného pepře, 125ml jahodové šťávy, 1-2 lžíce koňaku Z mouky, soli, mléka, 125ml vody, cukru a vejce připravíme hladké tekuté těsto, přidáme rozpuštěné máslo, promícháme a necháme aspoň hodinu (lépe 2h) odpočinout. Jahody zahřejeme se zrnky pepře, koňakem a jahodovou šťávou. Na pánvičce rozehřejeme olej a upečeme na něm jednu po druhé palačinky, udržujeme teplé. Pak je naservírujeme na talířky a přelijeme jahodovou směsí, můžeme ozdobit mátou.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!