Staňte se našimi fanoušky na:

Sváteční oběd 7 - guláš s liškami, pikantní polévka a salát

Autor receptu: Ahasver (505 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
8× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

PIKANTNÍ POLÉVKA 300g rajčat, cibule, svazek kerblíku, lžíce oleje,750ml zeleninového vývaru z kostky, 100g rýže, 1 červená, 1 žlutá a 1 zelená paprika, hrubě mletý barevný pepř, sůl, špetka mleté papriky a pepře Rajčata rozkrájíme na čtvrtky, cibuli na kostičky, listy kerblíku otrháme. Na pánvi rozehřejeme olej a cibuli v něm podusíme, až zesklovatí. Přidáme rajčata i kerblík, zalijeme zeleninovým vývarem a 20 minut povaříme. Uvaříme rýži (ve vroucí vodě 20 minut vaříme). Papriku nakrájíme a v osolené vodě blanšírujeme 3 minuty. Pak scedíme a necháme okapat. Polévku přecedíme, propasírujeme a osolíme, opepříme a opaprikujeme, ještě jednou přivedeme k varu. Nakonec přidáme kostičky papriky, rýži a posypeme barevným pepřem. GULÁŠ S LIŠKAMI A SMETANOU 25g sušených hříbů, 200g šalotky, 30g sádla, 1kg libového vepřového masa, sůl, bílý pepř, 250g žampionů, 250g lišek (čerstvých, mražených nebo naložených lišek, 4 rajčata, 10g másla, 200ml smetany ke šlehání, 2 lžíce hl. mouky, svazek petrželky Hříbky namočíme do 1/4l vlažné vody (necháme je tak přes noc). V hrnci rozehřejeme sádlo a nakrájené maso se šalotkou v něm postupně opečeme, osolíme a ppepříme. K masu přidáme hříbky (i s vodou, ve které byly namočeny). Přilijeme ještě 1/2 l vody, přivedeme k varu, přikryjeme a za občasného míchání dusíme asi 90 minut. Podle potřeby podlijeme vodou, aby se šťáva úplně nevydusila. Žampiony rozkrájíme na půlky nebo čtvrtky (podle toho jak jsou velké). Lišky necháme vcelku (pokud máme naložené nejprve necháme okapat a šťávu z nich přelijeme k masu). Rajčata nakrájíme na osminky a odstraníme zrníčka. Na pánvi rozehřejeme máslo a houby v něm zprudka za stálého míchání krátce opečeme. Přidáme rajčata a několik minut podusíme. Směs přimícháme asi 15 minut před koncem vaření do guláše. Ze smetany a mouky uděláme záklechtku, vmícháme do guláše a krátce povaříme. Podle chuti dosolíme a dopepříme, guláš nakonec posypeme sekanou petrželkou. SALÁT S JABLKY, MRKVÍ A SEMÍNKY 4 velká zelená jablka, 4 středně velké mrkve, 3 lžíce loupaná slunečnicová semínka, lžíce másla, lžíce slunečnicového oleje, lžíce citronové šťávy, lžíce bazalkového octa, asi 2 lžičky cukru, mletý bílý pepř, sůl, petrželka Jablka bez jádřince ozdobným nožem nakrájíme na tenké plátky a hned je pokapeme citronovou šťávou. Mrkev nakrájíme na tenké proužky. Do sklenice dáme olej, ocet, cukr, zbytek citronové šťávy, pepř, sůl, lžíci studené vody a vidličkou důkladně prošleháme. Plátky jablek i mrkvové nudličky dáme do mísy, přidáme zálivku a promícháme. Salát necháme v chladničce 30 minut odležet. Rozpustíme máslo a krátce na něm opražíme slunečnicová semínka, necháme je vychladnout. Nakonec salát rozdělíme na porce, každou posypeme opraženými semínky a nasekanou petrželkou.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!