Rozinky necháme v rumu nabobtnat. Z droždí, lžičky cukru, 2 lžic mouky a 3 lžic vlažného mléka připravíme kvásek. Zbylou mouku prosejeme do mísy. Přidáme sůl, zbylý cukr, koření, vejce, kvásek a rozpuštěný tuk. Zbylým mlékem zaděláme vláčné těsto a necháme ho v teple vykynout. Těso znovu důkladně prohněteme a zapracujeme do něj rozinky, citronát a mandle. Ještě jednou ho necháme vykynout. Z těsta vyválíme plát a vytvarujeme z něj štólu. Přeneseme ji na plech vyložený pečícím papírem a 15 minut necháme kynout. Pak ji potřeme vodou a vložíme do trouby. Při 200°C ji necháme asi 5 minut zapéct, pak ji při 170°C dopékáme přibližně 45 minut. Horkou štólu potřeme polovinou rozpuštěného másla a posypeme polovinou cukru. Postup ještě jednou zopakujeme a pak štólu necháme vychladnout.