KLEVELA 1: Připravujeme z hodně zralých švestek. Na 1 kg ovoce přidáváme 200 g pískového cukru. Opláchnuté, rozloupané a vypeckované švestky dáme do širokého kastrolu, podlijeme vodou a dusíme doměkka, Postupně přidáváme cukr a kakao (nemusí být) a když je klevela hustá, hned ji naplníme do sklenic a sterilujeme 20 minut na 85°C. KLEVELA 2: 1 lžíce medu, 1 lžíce cukru hnědého, 1 lžička citronové kůry, 20 ks švestek, 1 lžička mleté skořice, 1 l vody Vypeckované švestky dáme do kastrolu a podlijeme vodou tak, aby plavaly. Přivedeme k varu a vaříme 15-20 minut, přidáme citronovou kůru, med, cukr a skořici. Hned jak omáčka zhoustne, je hotová. Během přípravy průběžně ochutnáváme a přísady přidáváme podle chuti. Sladkou švestkovou omáčkou přeléváme ovocné knedlíky, maso a je výborná i jako marináda.