Staňte se našimi fanoušky na:

Švestkové přehejbáky

Autor receptu: SimoneckaC (282 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
2× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

KVÁSEK – do ¼ litrového hrnečku si rozdrobíme kvasnice, přidáme 2 PL krupicového cukru, 2 PL hladké mouky a 4 PL mléka které jsme si malinko přihřáli, aby bylo vlažné. Vše smícháme a kvásek dáme na teplé místo vzejít. Zvětší objem zhruba dvojnásobně (3/4 hrnečku). TĚSTO - připravíme si dva plecháčky. Do jednoho odvážíme 100 g másla a dáme ho rozpustit na plotně (máslo rozpouštíme velice pomalu, aby bylo opět pouze vlažné). Do druhého plecháčku si odměříme ¼ litru mléka (dávám od oka trochu víc), 50 g krupicového cukru a 2 žloutky. Směs rozkverláme a opět trochu přihřejeme, aby byla směs vlažná. Do mísy od robotu si odvážíme 500 g polohrubé mouky a přidáme špetku soli. Pak k mouce přidáme vzešlý kvásek, vlažné máslo z prvního plecháčku a směs mléka, žloutků a krupicového cukru z druhého plecháčku. Zapneme robot na nižší stupeň, aby nám začal pěkně propracovávat těsto. Když je těsto pěkně hladké a propracované robot vypneme a těsto přendáme do mísy, kterou jsme si předem vytřeli trochou rozpuštěného másla (doporučuji si potřít máslem i vařečku, aby se na ni těsto nelepilo). A nyní ručně vařečkou jak to dělávaly naše babičky naženeme do těsta trochu vzduchu. Při hnětení by se nám na těstě měly objevovat malé bublinky. Těsto přikryjeme utěrkou a dáme ho vykynout na teplé místo (opět zdvojnásobí objem). DP - těsto můžeme zadělat také v domácí pekárně. Nejdříve dáme do nádoby vlažné tekuté suroviny a pak sypké suroviny - cukr na jednu stranu nádoby a sůl na druhou stranu nádoby, nakonec dáme kvásek a zapneme na program TĚSTO. ŠVESTKY - si omyjeme, rozpůlíme a odpeckujeme. Švestky si dáme do mísy a posypeme vanilkovým cukrem a dobře promícháme. BUCHTY - těsto si přendáme na pomoučený vál a rozdělíme na 16 dílů. Z těsta si uděláme placičky, na které rozdělíme švestky, přehneme a dobře utěsníme okraj. Přehejbáky přendáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozpuštěným máslem a pečeme při 180 °C cca 15 - 20 minut.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!