Maso omyjeme, osušíme, prošpikujeme nudličkami nakrájené slaniny, osolíme, opepříme a po všech stranách opečeme na oleji do světlehněda. Maso vyjmeme a dáme na talíř. Na oleji ještě zpěníme oloupanou nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme očištěnou a nastrouhanou kořenovou zeleninu, krátce ji osmahneme, do tohoto základu vrátíme maso, podlijeme ho vodou, přidáme koření, omytý citron nakrájený na plátky a lžicku octa. Maso dusíme pod pokličkou doměkka za občasného podlití vodou, přelití vypečenou šťávou a obracení. Maso můžeme také upravovat v tlakovém hrnci a po hodině dušení vložit do trouby a dopéci. Maso má pak krásně opečenou kůrčičku. Měkké maso vyjmeme, dáme na teplo, z výpeku vyhodíme kuličky pepře, nového koření a bobkový list, omáčku rozmixujeme nebo procedíme a proprasírujeme, zahustíme světlou jíškou usmaženou z másla a mouky, zředíme vodou (nebo vínem) a vaříme asi 20 minut. Ke konci varu přilijeme opatrně smetanu (promícháme ji s trochou horké omáčky a pak vlijeme, protože studená smetana by se mohla ve vroucí omáčce srazit), dochutíme solí, citronovou šťávou nebo cukrem, můžeme dochutit také rybízovou zavařeninou a necháme přejít varem. Maso nakrájíme na plátky, v omáčce je prohřejeme a podáváme s houskovými knedlíky. Jako přílohu můžeme podávat brusinkový kompot.