Zeleninu očistíme, nakrájíme podle návodu a vložíme do pánve s rozpuštěným máslem a olejem. Necháme restovat s občasným otočením do poloměkka, na nižší stupeň. Na oheň postavíme hrnec s mlékem, rozmícháme v něm tavený sýr a strouhané sýry, kostku bujónu, event. 2 ks, mícháme, nejlepší je šlehací metlička nebo pružinové ( věneček) šlehátko . Jakmile začne mléko se sýrem probublávat, shrneme z pánve orestovanou zeleninu a mícháme ještě dvě minuty. Petrželku na povrch polévky na talíři. Zelenina sice polévku zahustí, ale něco křupavého je k ní bašta ( kukuřičné lupínky, knäckebrot, několik slaných tyčinek a pod.). Já jsem použila zeleninu, kterou jsem doma měla, ale dovedu si docela dobře představit i jiné kombinace, např. žampiony, mražené fazolové lusky zelené, mrkev; mražený hrášek, rajské, kousek kapie, čerstvý fenykl; letní verze- cuckina, kedluben, mrkev; podzimní- červená řepa, mrkev, růžičková kapusta, pórek, 1 větší brambor. Zkrátka zeleninu, co dům dá, hlavně, aby pěkně ladily barvy a chutě.