SÝROVÁ OMÁČKA 1 -
60g hladké mouky, 60g tuku (jaký používáme), 100g tvrdého sýra, 4dl mléka, 2dl smetany, sůl, 2 žloutky, petrželka, kmín, muškátový oříšek, případně 100g žampionů
Houby podusíme ve vlastní šťávě se špetkou kmínu a soli. Z mouky a tuku připravíme světlou jíšku, zředíme mlékem, promícháme a povaříme. Do základu vmícháme nastrouhaný sýr a ještě několik minut povaříme. Nakonec zjemníme smetanou s rozšlehanými žloutky, okořeníme muškátovým oříškem a sekanou petrželkou. Do hotové omáčky můžeme přidat zvlášť podušené houby. Hodí se k vařené rybě nebo zelenině.
SÝROVÁ OMÁČKA 2 - 2 lžíce tuku (jaký používáme), 1 střední cibule, 2 lžíce hladké mouky, 3 trojúhelníčky taveného sýra, 1/2-3/4 l mléka, sůl, 4 lžíce zelených bylinek (natí) Na tuku zpěníme drobně nakrájenou cibuli, doplníme ji hladkou moukou a připravíme světlou jíšku. Přidáme na menší kousky pokrájený sýr, dohladka promícháme a postupně ředíme a povaříme s mlékem. Nakonec do povařené omáčky přidáme nadrobno usekané zelené natě. Podle chuti osolíme, hotovou přelijeme na květák, pórek, těstoviny, vejce apod.