Staňte se našimi fanoušky na:

Sýrové omáčky

Autor receptu: Jedlík-senior (212 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 45 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
9× přidáno do oblíbených

Ingredience

  • hladká mouka
  • sůl
  • tuk
  • žloutek
  • žampiony
  • kmín
  • muškátový oříšek (strouhaný)
  • zelená nať
  • petrželka
  • mléko
  • smetana (na vaření 12 - 19 %)
  • sýr (tvrdý strouhaný)
  • trojúhelníčky sýra (taveného)
  • cibule

Pracovní postup:

  1. SÝROVÁ OMÁČKA 1 - 60g hladké mouky, 60g tuku (jaký používáme), 100g tvrdého sýra, 4dl mléka, 2dl smetany, sůl, 2 žloutky, petrželka, kmín, muškátový oříšek, případně 100g žampionů Houby podusíme ve vlastní šťávě se špetkou kmínu a soli. Z mouky a tuku připravíme světlou jíšku, zředíme mlékem, promícháme a povaříme. Do základu vmícháme nastrouhaný sýr a ještě několik minut povaříme. Nakonec zjemníme smetanou s rozšlehanými žloutky, okořeníme muškátovým oříškem a sekanou petrželkou. Do hotové omáčky můžeme přidat zvlášť podušené houby. Hodí se k vařené rybě nebo zelenině.
  2. SÝROVÁ OMÁČKA 2 - 2 lžíce tuku (jaký používáme), 1 střední cibule, 2 lžíce hladké mouky, 3 trojúhelníčky taveného sýra, 1/2-3/4 l mléka, sůl, 4 lžíce zelených bylinek (natí) Na tuku zpěníme drobně nakrájenou cibuli, doplníme ji hladkou moukou a připravíme světlou jíšku. Přidáme na menší kousky pokrájený sýr, dohladka promícháme a postupně ředíme a povaříme s mlékem. Nakonec do povařené omáčky přidáme nadrobno usekané zelené natě. Podle chuti osolíme, hotovou přelijeme na květák, pórek, těstoviny, vejce apod.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Fíííra |25. července 2015
dobré Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!