1. Formu na pečení chleba (25 cm dlouhou a 10 cm vysokou a širokou) vymažte máslem. V pánvi rozpusťte dvě lžíce másla a doměkka a dozlatova na něm osmahněte jemně pokrájenou cibulku. Dejte vychladnout. 2. Do velké mísy prosejte mouku, vmíchejte droždí, hořčičný prášek, sůl a pepř, většinu strouhaného sýru a všechnu cibuli. Uprostřed udělejte důlek, do něj vlijte mléko a 2/3 hrnku vlažné vody a vypracujte vláčné těsto. Vyklopte jej na lehce pomoučený vál a hněťte deset minut. Bude krásně pružné. Nakonec z těsta vytvarujte bochánek, vraťte do mísy lehce vymazané máslem a nechte 45–60 minut v teple kynout. 3. Vykynuté těsto vyklopte na vál, hranou ruky promáčkněte a jemně prohněťte. Těsto rozdělte na 20 stejně velkých dílů, vytvarujte z nich bochánky a do každého zabalte kostičku sýru. Polovinu bochánku vyskládejte na dno formy, potřete rozpuštěným máslem, navrch naskládejte zbylé bochánky a potřete zbývajícím máslem. Zakryjte a nechte kynout dalších 45 minut, nebo dokud těsto nenabyde k okraji formy. Zahřejte troubu na 190 °C. Nakynutý chléb posypte zbylým sýrem a pečte 40–45 minut.