Lilek podélně rozkrojíme a nakrájíme na něm mřížky. Osolíme a necháme půl hodiny vypotit. Do zapékací misky dáme trochu oleje a nasypeme na něj tarhoňu, kterou za stálého míchání smažíme do světlerůžova. Pak zalijeme plným hrnkem vody-možná o malinko víc, osolíme, promícháme a dáme do trouby. Pečeme do úplného vyvaření vody a odstavíme. Z lilku papírovou útěrkou setřeme sůl a pomažeme jej zvrchu olivovým olejem. Položíme jej do pekáčku s pečícím papírem a pečeme do zhnědnutí lilku. Pak jej vyndáme a dáme trochu vychladit. Na trošce oleje ze sušených rajčat a na mírném ohni mezitím prohříváme na nudličky nakrájená rajčata, šunku a na plátky nakrájený česnek. Vnitřek lilků vydlabeme lžící a přidáme ke směsi rajčat, česneku a šunky. Mícháme, pomalinku restujeme několik minut. Přidáme upečenou tarhoňu, lžičku sojové omáčky, osolíme a opepříme podle chuti a nakonec vmícháme sýr. Podáváme nejlépe s kyselou okurkou