Máslo nakrájíme na malé kousky a prsty promněte s moukou a solí, dokud se nespojí ve velmi malé hrudky. Přidejte žloutek a vodu a zpracujte v hladké jemné těsto. Těsto zabalte do fólie a nechte alespoň hodinu odležet. Jablka oloupejte a nakrájejte na šestiny, vykrojte stopky a jadřince. Do pánve vsypte cukr a za stálého míchání nechte zkaramelizovat na sporáku, přidejte máslo a nechte provařit, dokud se karamel nespojí. Přidejte jablka a promíchejte. Do hlubší koláčové formy naskládejte jablka, zalijte karamelem. Z těsta vyválejte plát, kterým zakryjete jablka. Kraje těsta vtlačte po obvodu formy . Vložte do trouby předehřáté na 180°C a pečte asi 40 minut. Před vyklopením koláče z formy jej nechte asi 5 min odstát. Místo jablek můžete stejně použít i hrušky.