Těsto: 300g hladké mouky (té nejlepší), 1 vejce, 1 lžíce octa, 2 lžíce oleje, sůl, smetana, hl.mouka na posypání ubrusu, moučkový a vanilkový cukr na posypání Náplň: 1,20 kg jablek, 120g cukru krupice, 80g másla, 60g strouhanky, 2 lžíce rozinek, ořechová jádra, mletá skořice Do mouky prosáté na vál přidáme olej,vejce,ocet,špetku soli a teplou vodou zaděláme hladké středně husté těsto. Dobře je prohněteme,až se nelepí na ruce, uděláme z něj 2 koule, poprášíme je moukou, přiklopíme nahřátým kastrolem a na něj postavíme hrnec s horkou vodou. Za 1/2 hodiny polovinu těsta rovnoměrně vyválíme, přeložíme na pomoučněný ubrus a tence je vytáhneme. Silné okraje odkrojíme a těsto necháme 5 minut oschnout. Pokropíme je rozehřátým máslem, posypeme strouhankou osmaženou na části másla, poklademe oloupanými, na plátky nakrájenými jablky (samozřejmě zbavených jádřinců), posypeme propláchnutými a okapanými rozinkami, pokrájenými ořechovými jádry, cukrem, skořicí a pomocí ubrusu stočíme v závin a opatrně přeneseme na pomaštěný plech. Stejně připravíme druhý závin, potřeme je rozehřátým máslem a upečeme dorůžova v mírně vyhřáté troubě. Ke konci pečení záviny můžeme potřít smetanou - lépe zčervenají. Záviny pocukrujeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým až těsně před podáváním.