Staňte se našimi fanoušky na:

Tažený jablkový závin

Autor receptu: Bábrle Inka (1292 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Pro zkušené
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
10× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Těsto: 300g hladké mouky (té nejlepší), 1 vejce, 1 lžíce octa, 2 lžíce oleje, sůl, smetana, hl.mouka na posypání ubrusu, moučkový a vanilkový cukr na posypání Náplň: 1,20 kg jablek, 120g cukru krupice, 80g másla, 60g strouhanky, 2 lžíce rozinek, ořechová jádra, mletá skořice Do mouky prosáté na vál přidáme olej,vejce,ocet,špetku soli a teplou vodou zaděláme hladké středně husté těsto. Dobře je prohněteme,až se nelepí na ruce, uděláme z něj 2 koule, poprášíme je moukou, přiklopíme nahřátým kastrolem a na něj postavíme hrnec s horkou vodou. Za 1/2 hodiny polovinu těsta rovnoměrně vyválíme, přeložíme na pomoučněný ubrus a tence je vytáhneme. Silné okraje odkrojíme a těsto necháme 5 minut oschnout. Pokropíme je rozehřátým máslem, posypeme strouhankou osmaženou na části másla, poklademe oloupanými, na plátky nakrájenými jablky (samozřejmě zbavených jádřinců), posypeme propláchnutými a okapanými rozinkami, pokrájenými ořechovými jádry, cukrem, skořicí a pomocí ubrusu stočíme v závin a opatrně přeneseme na pomaštěný plech. Stejně připravíme druhý závin, potřeme je rozehřátým máslem a upečeme dorůžova v mírně vyhřáté troubě. Ke konci pečení záviny můžeme potřít smetanou - lépe zčervenají. Záviny pocukrujeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým až těsně před podáváním.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Alpenrose |12. června 2014
***** Odpovědět
yuzum |17. ledna 2014
ukládám :) Odpovědět
Semyaza |19. června 2013
super Odpovědět
iva.hlouskova |14. ledna 2013
taky mě ho naučila moje babička Odpovědět
Bábrle Inka |14. ledna 2013
Tento recept mi dala moje babička, tak ho dělala ona a já to převzala. Všechno má svůj význam, a tak jsem se ani nesnažila recept nějak zjednodušovat. Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!