Staňte se našimi fanoušky na:

Tažený sušenkový závin

Autor receptu: Bábrle Inka (1292 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
1× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

K mouce promíchané se solí přidáme vejce, prošlehané krátce s olejem i teplou vodou, zpracujeme na vláčné těsto. Dobře vyhnětené necháme v míse pod utěrkou 30 minut odpočinout. Z proleželého bochánku vyválíme na pomoučeném válu silnější plátek, přeložíme ho na větší textilní ubrus, podložíme pod něj dlaně a postupně ho do tenka vytahujeme. Veliký nepravidelný plát zarovnáme rádýlkem do čtverce nebo obdélníku a necháme krátce oschnout. Připravíme si náplň: Jemně drcené sušenky promícháme s nasekanými ořechy, krupicovým i vanilkovým cukrem, přidáme citronovou kůru, měkké máslo (lehce nahřáté), smetanu a promícháme. Náplň rozetřeme velice opatrně na vytažený plát těsta (okraje jsme potřeli vodou), neroztíráme až k okraji a naplněný plát za pomoci spodního ubrusu srolujeme. Pokud je závin příliš dlouhý, rozdělíme ho na 2 stejné díly a jejich konce pečlivě založíme a přendáme na plech s pečícím papírem, potřeným máslem. Záviny pečeme dozlatova cca 40 minut na 170°C, ještě horké potřeme tekutým máslem a poprášíme moučkovým cukrem promíchaným s vanilkovým.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!