Z mouky, vejce, oleje, trošky octa, špetky soli a vody, kterou přidáváme postupně, uhněteme vláčné těsto. Těsto necháme zakryté utěrkou při pokojové teplotě odležet, pak ho vyválíme, na hřbetech rukou přeneseme na pomoučené plátno a opatrně ho vytahujeme do požadovaného tvaru. Zarovnáme okraje, potřeme rozpuštěným máslem, posypeme strouhankou a závin naplníme směsí nakrájených nebo nastrouhaných jablek s rozinkami, plátky mandlí, vanilkovým a krystalovým cukrem a skořicí. Pokud jablka pouštějí hodně šťávy, přidáme do náplně i strouhanku. Pečeme na 200 °C podle výkonu trouby asi 15 – 20 minut dozlatova. Během pečení troubu odvětráváme, aby se uvnitř nehromadila pára. Ještě teplý závin pomašlujeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem.