LINECKÉ 400g hladké mouky, 250g másla, 120g moučkového cukru, 4 žloutky, 1/2 sáčku vanilkového cukru Na vál prosejeme mouku, přidáme moučkový a vanilkový cukr, změklé máslo (nebo rostlinný tuk) a žloutky. Vypracujeme hladké a vláčné těsto, necháme ho asi hodinu odpočinout v chladu. VAFLOVÉ 300g hladké mouky, 300g másla, 150g moučkového cukru, 100g lískových oříšků, 2 vejce, sáček vanilkového cukru, 1/2 lžičky skořice Změklý tuk smícháme s oběma cukry, přidáme vejce, strouhané oříšky, skořici a hladkou mouku, zpracujeme hladké těsto. ČOKOLÁDOVÉ 300g hl. mouky, 200g másla, 100g cukru moučky, 50g kakaa, 1 vejce, sáček vanilkového cukru Změklé máslo spojíme s oběma cukry a vejcem. Přidáme kakao a mouku, propracujeme na hladké těsto a necháme asi hodinu odpočinout na chladném místě. MANDLOVÉ 180g hladké mouky, 140g tuku na pečení, 100g moučkového cukru, 70g mandlí, 2 tlučené hřebíčky, špetka skořice, lžička strouhané citronové kůry K prosáté mouce a cukru přidáme strouhané oloupané mandle, skořici, hřebíčky, kůru a rozdrobený tuk. Zpracujeme křehké těsto. Můžeme přidat i trochu kakaa. MARCIPÁN 200g oloupaných mandlí rozemeleme najemno v mixéru, promícháme je s 200g moučkového cukru a znovu jemně pomeleme. Přidáme 2 polévkové lžíce růžové vody a rukou nebo v mixéru zpracováváme tak dlouho, až se přestane rozpadat. MÁSLOVÁ HMOTA (levný marcipán) Ze 300g moučkového cukru, 100g sušeného mléka, 2-3 lžic medu a vody (podle potřeby), vypracujeme tužší těsto,necháme ho v chladu ztuhnout a použijeme místo marcipánu.