PATCHWORK 400g hladké mouky, 140g moučkového cukru, lžička jedlé sody, kypřící prášek do perníku, lžička perníkového koření, 2 vejce, 50g Stelly nebo Hery, 2 lžíce medu Všechny ingredience zpracujeme na hladké vláčné těsto, buď rukama na válu nebo v robotu. Po hodině v chladničce můžeme těsto rozválet na sílu 4mm, vykrájíme tvary a ještě před pečením potřeme rozšlehaným vejcem s trochou mléka a nátěr zopakujeme i po upečení. Po jednom dni, kdy se kousky "vydýchají" je můžeme zdobit. Perníčky zdobíme bílým i barevným marcipánem a do něj vytlačíme obrázky dle své fantazie a můžeme vymalovat potravinářskými barvami. ŽITNÝ PERNÍK 500g žitné mouky, 250g moučkového cukru, 1 kypřící prášek, lžíce perníkového koření, 3 lžíce medu, lžíce sádla, 2-3 vejce, trochu mléka Dobře promícháme všechny sypké přísady, přidáme k nim do důlku vejce, sádlo rozehřáté s mlékem a medem, všechno uhněteme. Těsto pak zpracujeme až po odležení v chladu. Vykrájené tvary rozložíme na plech s pečícím papírem a potřeme je rozšlehaným bílkem. Pak zvolna pečeme ve vyhřáté troubě a ještě před dopečením je znovu pomašlujeme. Zdobíme je až druhý den, kdy už jsou "vydýchané" (jinak by z nich opadala poleva). PERNÍKOVÉ OZDOBIČKY 1kg hladké mouky, 450g moučkového cukru, 160g medu, 50g másla, 30-40g perníkového koření, jemně strouhaná kůra z 1 citronu a pomeranče, 50ml mléka, lžíce jedlé sody, 3 vejce, 30-50g kakaa (pokud chceme mít těsto tmavší); Na polevu: 1 bílek, 150g přesátého moučkového cukru, pár kapek citronové šťávy Ze všech surovin uhněteme těsto a necháme ho odležet 3-6 dnů v chladničce, v mikrotenovém sáčku, aby nenačichlo. Na jemné tvary je zpracujeme nejpozději do 10ti dnů. Těsto rozválíme na plát silný 2-3mm. Z tohoto plátu vykrajujeme různě velké kroužky, kolečka, hvězdičky, srdíčka a z nich si dáme dohromady ozdobičky. Hned po upečení ještě horké perníčky potřeme rozšlehaným žloutkem a nakonec zdobíme polevou. ADVENTNÍ PERNÍČKY Utřeme 2 celá vejce s 250g moučkového cukru, přidáme 4 lžíce medu a pak směs mouky (500g) se lžičkou sody a lžící perníkového koření. Uhněteme těsto necháme aspoň 3 dny v chladu a na upečené perníčky naneseme bílkovou, citronovou polevu. SVÁTEČNÍ SAKRAJDA 300g hladké mouky, 250g moučkového cukru, 2 lžíce medu, 1 vejce, 2-3 lžíce mléka, 1/2 sáčku prášku do perníku; Náplň: Hrušková (jablečná nebo švestková) povidla a nahrubo nasekané ořechy (lískové nebo makadamové) a vejce na potření Prášek do perníku rozmícháme v mouce, přidáme cukr, med, vejce a ručně nebo v robotu zaděláme nelepivé hladké těsto. zabalíme ho do fólie a necháme v chladničce odpočinout pár dní. Odpočinuté pak rozdělíme na 3 díly, z každého vyválíme obdélníkový plát, vydatně ho potřeme povidly a posypeme nasekanými ořechy. Svineme do rolády, dáme ji na plech s pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem. Sakrajdu pečeme asi 15 minut na 180°C a nakonec ozdobíme polevou podle chuti. Místo závinu můžeme udělat plněný cop. SVATEBNÍ STROM Z jakéhokoliv perníkového těsta můžeme vyrobit "Strom života". Nejdřív si musíme připravit kužel spletený z proutků, nejlépe hlohových nebo vrbových, nahoře svázaných k sobě. Celá věž má kruhovou podložku z překližky a v ní je kužel v několika otvorech upevněný. Na tuto kostru se navazují pentličkami ozdobné perníčky, jeden vedle druhého, ze zdola od největších po nejmenší (každý perníček musí mít vypíchnutou dírku). Vršek stromu ozdobíme snítkami myrty, rozmarýnu nebo zimostrázu a svázat je stužkou. Na strom budeme potřebovat asi 3-6 kg těsta, podle toho jak velký strom budeme dělat. Můžeme si vyrobit i Vánoční stromek, na kužel vezmeme tvrdší papír a perníčky do něj napícháme.