Ze lžíce cukru, mléka, kostky droždí a malé špetky soli připravte kvásek. Nechte ho důkladně vzejít. Rozehřejte máslo. Prosijte mouku a přidejte k ní do mísy cukr. Udělejte důlek, do kterého přidejte žloutky, jedno celé vejce, rum, vanilkový cukr (můžete použít i vanilkovou esenci nebo lusk), rozpuštěné máslo a kvásek. Vypracujte těsto. Hnětení věnujte opravdu dlouhé minuty, až vás budou bolet ruce. Moje babička říká, že to je základ celého pečení koláčů. Kdo nepropracuje těsto důkladně, nikdy nebude mít koláče nadýchané.Potom těsto nechte odpočinout. Posypte ho moukou a zakryjte čistou utěrkou. Zhruba po půl hodině do těsta píchněte několikrát prsty. Opadne, a tak ho nechte znovu nakynout, dokud nebude zase nadzvedávat utěrku.Tvoříme koláčky plníme různou náplní dle chuti,má oblíbená varianta dělám kuličky do nich důlek do důlku náplň okraje potřu vajíčkem.Můžem použít i posypku. Plechy nezapomeňte vyložit pečicím papírem a koláčky pečte asi 15 minut na 150 až 180 oC.