Při nákupu raději požádejte prodavače, aby vám kapra zabil. Vykuchání by mělo vždy bezprostředně následovat po usmrcení kapra. Pokud bychom nechali kapra nevykuchaného, maso by se začalo od vnitřností kazit. Následné porcování vykuchaného kapra můžeme odložit na pozdější dobu. Zabitému kaprovi přeřízněte míchu. Rybu přidržte levou rukou pomocí utěrky a ostrým nožem udělejte od ocasu k hlavě podél páteře asi 1 cm hluboký zářez. Menším ostrým nožíkem oddělte kůži od masa, nožem zajeďte pod šupiny a vrchní vrstvu kůže i se šupinami se odřízněte (tato metoda chce asi trochu praxe, málokomu se povede neproříznout kůži). Kůži staženou z jedné strany ryby na břiše opatrně odřízneme a stejně tak i na druhé straně. Kdo má rád kapra s kůží, odstraní jen šupiny. Buď to můžete udělat nožem nebo prsty. Prsty je to lepší zejména u větších ryb. Za žábry zajedete prsty pod šupiny a tahem je oddělíte od kůže. Jako byste chtěli rybě sáhnout pod šupiny. Takhle oškrabete celého kapra až na břicho které prsty nejde. Na to si musíte vzít nůž a škrabáním je oddělíte. Při vyndání vnitřností se nesmí poškodit žluč. Břicho nařízněte asi 1,5 cm hluboko. Začínejte tak 10 cm od ocasní ploutve směrem k hlavě, rukou otevřete břicho a opatrně vyndejte směrem od hlavy všechny vnitřnosti. Z vnitřností odstraňte žluč, pokud by vám praskla ještě není nic ztraceno, pokud ihned všechno důkladně omyjete studenou vodou. Z obou stran odřízněte hlavu a uschovejte, z vnitřností si nechte mlíčí a jikry na polévku. Směrem od hlavy k ocasu oddělte maso od kostry a nakrájejte na porce.