Oloupaná jablka nakrájíme na kostky, v kastrůlku je zalijeme trochou vody, posypeme 2 lžícemi krystalového cukru a vaříme do poloměkka. Přilijeme solamyl s vodou, provaříme a dáme vychladnout. Žloutky s 80g krupicového cukru vyšleháme do pěny, přidáme mascarpone a promícháme. V druhé misce vyšleháme bílky se špetkou soli do pevného sněhu. Postupně zašleháme zbytek cukru. Ušleháme šlehačku a po částech ji přimícháme do mascarpone. Na závěr vmícháme sníh. Na dno formy položíme tmavý korpus, navrstvíme na něj vychladlá jablka a překryjeme vrstvou mascarpone. V malé misce smícháme silnou vlažnou kávu a víno. Piškoty namáčíme do ochucené kávy a klademe je na krém. Na piškoty naneseme další vrstvu krému s mascarpone, na něj opět dáme další vrstvu piškotů a ukončíme opět krémem. Tiramisu zakryjeme fólií a uložíme do chladničky, alespoň na 6 hodin uležet. Před podáváním posypeme kakaem.