Maso umyjeme, dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme očištěnou zeleninu, celý pepř, nové koření, podle chuti osolíme a vaříme skoro doměkka - srdce vaříme doměkka. Kůže důkladně umyjeme, dáme do hrnce, osolíme, vaříme do měkka a ocedíme - můžeme vařit v tlakovém hrnci. Uvařené maso nakrájíme na větší kostky, dáme do mísy, přidáme prolisovaný česnek podle chuti, osolíme, opepříme a promícháme. Přilijeme vývar z kůží + pomleté kůže asi hrst, pokud máme málo vývaru, přidáme trochu vývaru z masa, opět promícháme a dochutíme. Plníme do střev, konce dobře zavážeme a vkládáme do horké oceděné polévky z masa. Vaříme mírným varem 1,5 - 2 hodiny, podle velikosti tlačenky. Uvařené tlačenky vytáhneme, dáme do studené vody a necháme v ní asi 1/2 hodiny, občas je otočíme. Chladnoucí tlačenky vytáhneme, naskládáme na dřevěnou desku, zatížíme prkénkem a uložíme v chladnu do druhého dne.